7 mýtů o kvalitě omega-3

Právě vybíráte ten nejlepší přípravek?
Řešíte, která značka je ta nej?
Váháte?

Nedivím se. Argumentů kvality a čistoty lítá online prostorem spousta.
A vyznat se v nich není jednoduché.
Stálo to dost času a sil i mě, farmaceutku ;)

Ruku na srdce, ani já nevím zdaleka všechno. A tak jsem se obrátila se svými otázkami na odborníka Mgr. Františka Švejdu, který se posledních deset let věnuje výrobě olejů profesionálně.

Pohled do zákulisí totiž neublíží. Souhlasíte? ;)

Pojďme se podívat na oblíbené argumenty prodejců rybích olejů.
A podívat se, co je na nich pravdy:

❌ Tento rybí olej neobsahuje žádné těžké kovy.

Toto tvrzení popírá samotné přírodní zákony. Rybí olej totiž obsahuje určité množství těžkých kovů vždycky. Jde o to, kolik.

Poslechněte si vysvětlení, jak bezpečné jsou z tohoto pohledu produkty na českém trhu.

A taky jak jsou na tom v porovnání s nimi oleje z mořských řas.

V tomto oleji jsou omega-3 v přírodní formě triglyceridů,

což je forma vysoce vstřebatelná. Na rozdíl od běžných olejů na trhu.

Přeloženo do češtiny:
přírodní (triglyceridová) forma = rybí olej šetrně lisovaný,
“běžná” (ethylesterová) forma = rybí olej “čištěný chemicky”.

Podle mojí rešerše se tímto titulem přírodní formy výslovně pyšní přesně polovina značek rybích olejů na českém trhu. Nejsou to tedy žádné výjimky.

Které přesně to jsou, najdete v tabulce tady v rámci klubové Knihovny.
O členství v klubu se dozvíte vše tady.

Dle slov Mgr. Františka Švejdy je dokonce docela pravděpodobné, že i zbylá polovina značek rybích omega-3 v této přírodní formě je dnes také. Dost možná se liší jen popisy produktů různých značek. To ale neznamená, že je jedno, kterou značku si vyberete!
Vysvětlení toho, jak si některé firmy hrají se slovy s cílem prodat, si poslechněte tady.

V tomto ohledu netřeba se nijak významně bát.

Ale pro fajnšmekry ještě trochu podrobněji:
Někteří výrobci i přesto udávají, že tato přírodní triglyceridová forma má až o 70 % vyšší vstřebatelnost “oproti běžným” (ethylestery).

No, některá data ze studií to skutečně říkají. Ale pravdou zároveň je, že i tyto “synteticky” zpracované omega-3 (ve formě ethylesteru) vaše tělo dokáže dobře využít, pokud je místo na lžíci přidáváte na talíř. Další tuky přítomné ve stravě jejich stravitelnost rapidně zvyšují.

Pokud tedy preferujete levnější značku rybího oleje, a nejste si úplně jisti, přidávejte si ho pro jistotu do jídla. Hlavní je, dávkovat dostatečné množství!

Pokud nevíte, jak na to, odzkoušené recepty najdete tady v klubové Knihovně.

Jak do klubové Knihovny vstoupit, a co všechno tam najdete, se dozvíte tady.

Tento olej je výjimečně čerstvý

= má nízkou míru oxidace, oproti běžných na českém trhu.

Ano, čerstvost oleje je opravdu zásadní. Rychle se totiž kazí = “žlukne”.
Že byste si z obchodu odnesli starý, žluklý olej, ale prakticky nehrozí. Zákonná regulace je v tomto směru nastavená dost přísně.

Kvalitu rybího oleje poznáte podle vůně a chuti.

Ano! Ale rozhodně tady neplatí poučka, že “vůně rybiny” = žluklý olej.

Naopak, velmi jemný odér u rybího oleje bývá známkou,
že váš olej je přečištěný až trochu moc.

Dobrá zpráva je, že kvalitu svého rybího (i rostlinného) oleje máte ve svých rukou i vy!

V tomto rozhovoru v klubové Knihovně se dozvíte,
  • jak kvalitní olej voní a chutná
  • jak dlouho vám vydrží doma
  • a co dělat i nedělat, abyste ho doma svou neopatrností nezničili.

Jak do klubové Knihovny vstoupit, a co všechno tam najdete, se dozvíte tady.

Nejlepší omega-3 je rybí olej z divoké přírody.

Může. A nemusí.

Každá cesta má svá pro a proti.

Poslechněte si to tady.

Vysoká cena oprávněně odpovídá nejvyšší kvalitě na českém trhu.

Noooooooo, tak tady můžeme dlouho diskutovat.
A taky často diskutujeme! Hlavně s prodejci produktů s omega-3.

No, já nevím, jak vy, ale já si tu cenu radši spočítám.

Každá firma má totiž:

  • různě silný přípravek
    koncentrace omega-3 se u podobných přípravků liší i 4x (!)
  • různě velké doporučené dávky
    jeden výrobce doporučuje dávku 4 ml, jiný 5 ml, další 10 ml nebo 12 ml,
  • a od toho se odvíjí i jinak uváděná síla,
    i cena.

Tohle přepočítání poměru síla : výkon je docela peklo.
Ale já to všechno přepočítala
a rovnou vám to shrnula do kalkulačky!

Na čtyři kliknutí vám ve vteřině připraví přepočet,
kolik toho oleje skutečně potřebujete užívat, aby vám fungoval.
A kolik vás to bude ve finále stát.

(Kalkulačka zatím funguje jen pro rybí oleje.
Ale brzy ji rozšířím i na další druhy omeg-3 ;) )

V České republice historicky nemáme dobré zdroje omega-3.

Tak tuhle otázku jsem si kladla dlouho. A pořád jsem to nemohla pochopit, jakto, že naši zemi příroda nevybavila kvalitními zdroji omega-3.

Asi se budete divit, stejně jako já, ale Češi tradičně získávali omega-3

  • z masa divokých lososů,
  • ze za studena lisovaných olejů.

A budete se možná divit ještě víc,
která nenáviděná plodina je v dnešní době v ČR skvělým zdrojem omega-3.
Pokud se kvalitně zpracuje.

Rozhovor o tom najdete tady v klubové Knihovně.
Jak do ní vstoupit, a co všechno tam najdete, se dozvíte tady.


Chcete zjistit, která omega-3 je pro vás ta nejlepší?
Proklikejte si zdarma krátký online test 👇🏻


Články v klubu pro vás připravuje
Mgr. Lenka Sobková

▶ lékárnice s vášní pro přirozené zdraví,
▶ a 15letou praxí v lékárnách i eshopech se superpotravinami,
▶ autorka 3 knih o zdraví.


Líbí se vám článek?
Získat přístup i ke všem ostatním můžete v rámci klubové Knihovny.
Všechny důležité informace o členství v klubu se dozvíte tady.